Nyelvelő Blog

Nyelvelő Blog

HOGYAN ÓVJA A TANÁR A HANGJÁT?

Tóth Éva hangképzőtanár tanácsai

2018. július 26. - nyelvelő

Képtalálat a következőre: „strained voice”

NE SUTTOGJ!

A suttogást a lehető legrosszabb megoldás, ha valakinek problémája van a hangjával. A hangszalag suttogáskor fokozottabb igénybevételnek van kitéve, mint a normál beszéd alkalmával. Ezért, ha mindenképp muszáj valamit kimondani, tegyük inkább normál hangerővel.

KÖZÉP HANGERŐN, KÖZÉPMAGASSÁGBAN BESZÉLJ!

Az énekhanghoz hasonlóan az beszédhang is több magasságban történhet. A legkényelmesebb hangmagasság a beszédben is a középmagas. A túl magasan vagy túl mélyen kiadott hang nagyobb megerőltetésnek teszi ki a hangszalagot. Ezért törekednünk kell a beszédben a közép magas és közép hangerőben való beszédhez.

A kiabálás során nagyobb fizikai munkának van kitéve a hangszalag, ami hosszútávon negatív hatással bírhat.

 

Képtalálat a következőre: „strained voice”

A hangerő kérdésében a légzéstechnika jó alkalmazása segíthet. (Ezt elég nehéz prózában leírni, begyakorolni, szakembertől megtanulni lehet.)

VÉDD A HANGSZALAGODAT A TÚL MELEG ÉS TÚL HIDEG BEHATÁSOKTÓL!

Az egészség megőrzése érdekében érdemes tartózkodnunk a szélsőségektől: a túl hideg vagy forró italok fogyasztásától. Érdemes a szénsavas üdítőktől is tartózkodni, legalábbis mértékkel fogyasztani.

Ami még fontos lehet, hogy érdemes a kívülről is védeni a hangszalagot. Tehát télen sál, nyáron kevesebb légkondi…

PRÓBÁLJ NEM KRÁKOGNI ÉS NÉHA TUDNI KELL CSENDBEN MARADNI!

Ha megfázáskor rárakodik a hangszalagra a váladék, próbáljuk kerülni a köhögést, krákogást. Inkább csak nyeljünk, mert a krákogás keményebb munkát ró az egyébként is igénybe vett hangszalagra.

Ha megfázunk, “elmegy” a hangunk, a legjobb a csendterápia. Persze tudom, hogy tanárként ez nagy kihívás. De indokolt esetben egy hétvége feláldozható az egészség oltárán. 

HA KELL, FORDULJ ORVOSHOZ!

Ha valakinek gyakrabban elmegy a hangja, első körben menjen gégészhez. Ha megfelelően zár a hangszalag, akkor csak a gyógyulási időt kell kivárni. Ha nem zár jól a hangszalag a gégész elküldheti foniáterhez. Ha csak javítani akarunk az általános helyzeten, hangképző énektanár is segíthet.

Képtalálat a következőre: „strained voice”

TANULJ MEG HANGKÉPZÉSI TECHNIKÁKAT!

Több olyan technika van, amivel könnyebben, hangosabban tudunk beszélni. Ezek egy kis gyakorlással elsajátíthatók.

Például mindenképp jó, ha nem az íróasztalának beszél a kedves tanár. Érdemes a terem másik végét megcélozni és ahhoz már úgyis több levegőre lesz szüksége, ami már picit a hangerőn is emel. És fontos az artikulálás is, de azt sem kell túlzásba vinni, mert ha túl nagyot nyitunk, már a levegő nem lesz célirányos, hanem csak az első padokig ér el, holott pont az lenne a cél hogy a terem végében is halljanak.

Énekeseknek is szokták javasolni, hogy képzeljék el, hogy egy csőbe énekelnek. Ez tömöríti a hangot és messzebbre jut.

(Ez a bejegyzés a Modern Iskolában 2018. április 24-én megjelent interjúm szerkesztett változata.) 

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelveloblog.blog.hu/api/trackback/id/tr7014169497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása