Nyelvelő Blog

Nyelvelő Blog

A Nyelvparádéról jelentjük

2018. szeptember 10. - nyelvelő

Képtalálat a következőre: „speak languages”

 

Próbanyelvvizsgák, kivezényelt diákcsapatok, új ötleteket vadászó nyelvtanárok, tudatos szülők, reményteljes és kétségbeesett nyelvtanulók, külföldre készülők, zoknis-szandálos brossúra gyűjtögetők. Kint voltunk a Nyelvparádén szeptember 7-én, 8-án, és beszélgettünk...

"Az iskolában nincs rá keret, de megveszem ezt a játékot. Ennyit megérnek nekem a diákjaim." (Középiskolai nyelvtanár).

"Nyolc éve dolgozom itt, szeretem a légkört, jó a csapat,és van továbblépési lehetőség." (Nyelviskolai tanár) .

"Igen, tényleg be fogja vezetni a kormány 2020-tól a nyelvvizsgát, mint felvételi követelményt. A felsőoktatásba bekerülő diákok 45%~a nem rendelkezik nyelvvizsgával jelenleg. Ez az arány úgy fog változni, hogy ebből 20-25% meg fogja oldani, hogy  sikeresen nyelvvizsgázzon, a maradék, olyan 15-20% ki fog esni a felsőoktatásból. Ez egyébként világosan látszik, hogy ez a kormányzati szándék is." (Oktatásügyi szakember).

"A (kb. 13 éves) húgomnak keresek valamit nyelvtanuláshoz. Csak az a baj, hogy nem tud olvasni..." (Egy fiatalember).

"28-an vannak az angol csoportomban, mert összevonták őket, borzalmas." (Középiskolai nyelvtanár).

"Tolonganak a spanyol, olasz, francia, német órákon a hallgatók. Általában harmadik nyelvet akarnak tanulni, vagy a második nyelvet folytatni, amit középiskolában elkezdtek. Vagy éppen nem szerették a második nyelvet és váltani akarnak. Az angol már más, kezd olyan kenni, mint régen az orosz, hogy kötelező, és ezért máshogy állnak hozzá." (Egy nívós egyetemünk nyelvi lektorátusának oktatója).

"Már kétszer nem sikerült a nyelvvizsgám, most keresek valamit, amiből tanulni tudok. Tanárhoz nem tudok menni. Hatig dolgozok. Mikor menjek?" (felnőtt nyelvtanuló)

"Az iskola nem tud pénzt adni segédkönyvekre, játékokra. -A tankerület? -Ááá...." (Általános iskolai tanár).

"Nálunk most konjunktúra van. Hátradőlhetünk, úgymond, mert egyre több nyelvvizsgázó jön amiatt, hogy 2020-tól felvételi követelmény a nyelvvizsga." (Nyelvvizsgaközpont vezető, tulajdonos).

"Etiópiában fogok mentortanárokat képezni az ősszel." (Egyetemi tanárképző szakember).

"Az év elején egy-két hónapig sokat játszom a diákokkal, utána egész évben nem, még karácsonykor és az év vége közeledtével sem, de elhíresülök, hogy én vagyok a játékos tanár, és onnan már könnyebben megy." (Középiskolai tanár) 

"Össze szoktuk dobni a pénzt a kollégákkal, fénymásoló papírt is így szoktunk venni. Múltkor sikerült vennünk egy kis nyomtatót a tanáriba." (Általános iskolai tanár).

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelveloblog.blog.hu/api/trackback/id/tr2514233029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása