Nyelvelő Blog

Nyelvelő Blog

A NYELVTANÁROK TÜNDÉRMESÉNEK TARTJÁK AZ EMMI NYELVI UTAZTATÓS PROJEKTJÉT

2019. február 12. - nyelvelő

Alig dobta fel a sajtó a nyelvvizsga felvételi követelmény elhalasztásáról szóló álhírt, hogy aztán szörnyülködhessenek az olvasók a kemény realitáson, majd az EMMI jóságos amerikai nagybácsiként kétszer kéthetes külföldi nyelvtanfolyamot ígért 140 ezer középiskolásnak. Kásler Miklós miniszter szerint "ez reális lehetőséget biztosít a diákoknak arra, hogy használható nyelvtudásra tegyenek szert"; a nyelvtanárok inkább nevetségesnek vagy megvalósíthatatlannak tartják a programot.

Örvendetes a szándék a kormány részéről, hogy valamit tenni kíván a magyar diákok nyelvtudásának a fejlesztéséért. Kétség nem fér hozzá, hogy egy külföldi nyelvtanfolyam nagyot lendíthet a tanuló motivációján, magabiztosságán és beszédkészségén, de ahogy a legdiplomatikusabb vélemény fogalmaz a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének alelnökétől: "Nagyon nem mindegy, hogy milyen körülmények között" kerül megvalósításra a külföldi nyelvtanfolyam.

"Nincs hatékonyabb nyelvtanulás, mint amikor egy 20 fős magyar középiskolás csoport ül egy közepes vagy annál is megbízhatatlanabb - de marketingben erős - brit vagy német nyelviskolában, és magyarul csevegnek egymással az órán... És ez messze nem a legrosszabb forgatókönyv, de igencsak megéri az árát :(" - kommentelte kesernyésen Rádai Péter, az egyik kiemelkedő nyelvoktatási szakember a Tanárblog posztja alatt.

A nyelvi utaztatásban jártas tanárok tudják, hogy akkor hatékony a külföldi tanfolyam, ha nincs kivel magyarul beszélni, a tananyag profin felépített, és a vendéglátó család is gondot fordít a napi beszélgetésekre. És még ettől se fog senki hirtelen középfokon tudni!

Kell egy meglévő tudás, és a tanfolyamot valahogy bele kéne építeni egy pedagógiai folyamatba, tehát kéne felvezetés majd átvezetés is. Ha kezdetleges nyelvtudással (A2) bír a diák, akkor is legalább 400 tanórára szüksége lenne a középfokig (B2). Egy kéthetes tanfolyam 50-60 nyelvórát takar. Ez akármilyen mély nyelvi élmény, nem pótolja a tanulás folyamatát. 

Persze többen felvetik, hogy ki fogja a diákcsoportokat elkísérni nyári szünetben? Meg is mondják előre, hogy persze, hogy a tanár. A többi megjegyzést mindenki sejtheti.

A pályázás részletei nincsenek még kidolgozva. Felvetnénk a kérdést, hogy nem azok a tanárok, iskolaigazgatók és szülők pályáznak-e majd, akik amúgy is mindent megtesznek a gyermekek nyelvi fejlődéséért? Tehát akkor ki pályázik majd azoknak a diákoknak az érdekében, akik nemtörődöm intézményben, hátrányos társadalmi környezetben tengődnek?

Vannak tanárok, akik megjegyzik, hogy vannak bőven külföldön élő, vagy hosszabb ideig külhonban tartózkodó tanítványaik, mert a puszta kint tartózkodás , tudatos nyelvtanulási stratégia nélkül többnyire nem hoz létre választékos nyelvtudást, akármennyire is trendi azt hangoztatni, hogy menj külföldre, csak úgy tudod a nyelvet megtanulni igazán.

„Szerintem elképesztően népszerű lesz ez a húzás. Ez egy tipikus tévhit, amit rengetegen vallanak. Én is hányszor hallom a tanulni nem akaró, energiát belefektetni nem képes diákoktól, hogy bezzeg kint biztos ráragadna magától a tudás, otthon is ezt hallják. Na persze, ez így megy, most az adófizetők pénzéből kikísérletezhetik végre. Arra is kíváncsi leszek, hogy valójában hányan élnek majd ezzel a mindent megoldó csodalehetőséggel.” (Facebook komment)

Sejthető, hogy a kommentelő tanárok tippelgetnek, ki milyen cégen, beruházáson és urambátyám kapcsolaton keresztül fog jól járni a programmal. Ennél tényszerűbbek azok a számolgatások, melyek szerint a cirka 3-500 ezer forintos külföldi nyelvtanfolyamok itthon 3-500 nyelviskolai nyelvóra díját fedeznék, ami viszont már elég segítség lenne a középiskoláknak egy nyelvvizsgára való felkészüléshez.

A személyesen felkeresett két egyetemi tanárképző szakember nem vette komolyan a kormányközleményt, szerintük nagyobb az ügy füstje mint a lángja.

Mit javasolnak az utaztatás helyett a tanárok? Természetesen a hazai közoktatás fejlesztését. Többen javasolják, hogy a megjelölt 90 milliárd forintból anyanyelvi tanárokat lehetne alkalmazni az iskolákban, akár csak heti egy órában, az is tartós fejlődést eredményezhet a tanulók nyelvtudásában.

A tanárok képzésére, és az eszközök fejlesztésére is nagy szükség lenne. Valamint a kiscsoportos bontásra, hogy a differenciálás lehetővé váljon. Amint a tanulók és pedagógusok túlterheltségének csökkentése is segítene a helyzeten.

Ezek derülnek ki a végre-valahára közzétett a köznevelésben folyó idegennyelv-oktatás kutatási jelentésből is. A diákutaztatás ugyan szerepel a javaslatok között, de közel sem prioritásként.

Félreértés ne essék. A színvonalas külföldi nyelvtanfolyamok igazán hasznosak a nyelvtanulásban. De négy hét tanfolyamtól remélni a magyar diákok nyelvtudásának a mai szintről a középfokú szintre való általános fellendülését inkább lázálom, mint valóság.Persze - ahogy egy nyelvvizsgaközpont prominens szakembere fogalmazott - inkább erre költsék a 90 milliárdot, mint stadionokra.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelveloblog.blog.hu/api/trackback/id/tr7514623364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dunántúli gyerek 2019.02.13. 19:10:11

Vilagos, hogy a lippsiknek ez nem hianyzott, mar az 1/3-ot sem fogjak tudni tartani.

Jossarian 2019.02.13. 19:18:37

A nyelv"tanarok" legfobb gondja az kellene legyen, hogy elsajatitsak azt a nyelvet amit "tanitanak"

Fülig José 2019.02.13. 20:34:18

van még olyan fitymatroll, aki belföldről okoskodik...?@dunántúli gyerek: ezt tolod egész nap droid, már délután lejött a következő utasítás...lefagyott a neted, hogy nem olvastad? szarházi...
a csúti ramszesznek egyetlen ellensége van, ez pedig a tudás. pillanatnyilag a fityma tömeg a legsötétebb, legostobább, legelmatadottabb csőcselék a világon, akiket hangzatos lózungokkal meg lehet etetni. majd pont a fideSS fog külföldiül beszélő embereket képezni, hogy azt' jól lelépjenek aztán ki a f.szom fog összeszerelni a németeknek?! meg aztán még majd megértik a brüsszelitalippsibolsi rothadó nyugat sajtóját oszt hiába áll ki 5 percenként a göncigeci hogy: migránsvàlság világvége; nem fogják elhinni... szó sincs róla. kamu.

2019.02.13. 20:57:17

Abban, hogy Magyarországon a fiatalok nyelvtudása egy nagy lószar, abban nyakig, tövig, vastagon benne vannak az iskolai nyelvtanárok. Szóval szerintem inkább kussoljanak, mert lehet, hogy ez az akció pénzégetés, meg fölösleges, meg szar (mert ugye mindenki a jövőbe lát rögtön...), de az a helyzet, hogy a drágalátos nyelvtanárok bizonyítványa eleddig igencsak ócska, az eredményeik meg rakás szarok. Én tanultam nyelvet iskolában, aztán tanítottam (nem nyelvet) iskolában, ahol láttam évekig, hogy mit csinálnak a nyelvtanárok, és én bizony kussolnék a helyükben.

fénycsepp 2019.02.13. 21:23:16

Nyelvtanárként azt gondolom, hogy a kormány sokkal jobban tenné, ha választhatóvà tenné a feliratozást a teveben, persze, ebben nincsen nagy lóvé. Az ex-jugoszláv országokban vajon miert beszélnek többen angolul? A kormány sem gondolhatja komolyan ezt az ötlet, viszont nagyon jók a peasant dazzle-ben

deneskata 2019.02.13. 21:33:37

Várhatóan sok hozzászólás keletkezik, mert a tanításhoz, különösen a nyelvtanításhoz mindenki ért... XD Mi a fenét tud elérni 2 hét nyelvterületen? Tapasztalatból mondom, épp csak az élmény lesz a sajátunk, de a nyelvi fejlődésen még akkor sem lendít sokat, ha nincsen körülöttünk egyetlen magyar sem. Mert az a 50-60 óra tényleg nem sok. Inkább csak az országismeret, a nyelv megszerettetése szempontjából lesz jelentősége ennek a 2 hétnek.
Ha csak egy is van a csoportban, akkor meg az a pici haszon is elvész. Mert akkor a délutáni programjaink CSAK vele bonyolódnak - a könnyebbség kedvéért..legalább délután elmerülhetünk az anyanyelv melengető ölében... XD.
Mennyi esélye van annak, hogy a s csoportban jelentkező diákokat szétszórják Németország vagy Ausztria területén? Gyakorlatilag nulla...
Szóval: kellemes élmény lehet, de gazdasági szempontból teljes pazarlás. Politikailag pedig zseniális trükk! Mondom: TRÜKK.

GL 2019.02.13. 21:35:24

Pedig a kisgyerek ott a legelején jól mondja. Ez az egész, beleértve a családi izéket, semmi más mint a közelgő választások előtti beetetés része. Mert ahogy mondták, a részletek még kidolgozás alatt. Pedig az ördög mindig a részletekben rejlik :(

Punxsutawney Mormota 2019.02.13. 21:46:51

@dunántúli gyerek: Neked a matek sem megy, a nyelvtanulásba addig tényleg nem kellene belepofáznod, amíg nem tudod megkülönböztetni a pozitív és negatív számokat.

Fülig José 2019.02.13. 21:53:21

@Punxsutawney Mormota: lement a műszakja a csótánynak, má' mind1...most mosogat...holnap folyt.köv...

Punxsutawney Mormota 2019.02.13. 22:10:51

@deneskata: Az egyik részében igazad van... Viszont, saját szememmel láttam, hogy az excsajom mennyit fejlődött 95-ben Malagában spanyolból a Picasso Intézetben. Baromi sok dolog a helyére került nála spanyolból, pedig csupán egy évvel korábban kezdett tanulni. Nem volt más magyar a csoportban, Európa minden részéből verődtek össze a diákok. Viszont az is kétségtelen, hogy a délutáni, esti programoknál mindenki angolul beszélt egymással, szóval az kieső idő volt a nyelvtanulás szempontjából.

Punxsutawney Mormota 2019.02.13. 22:14:17

@Fülig José: Ohhh, nem félek attól, hogy a szellemi közmunkás ne térne vissza. Felvértezi magát a legfrissebb tudással, megkapja a vezényszavakat, hogy lehet sorost meg gyurcsányt belekeverni a nyelvtanulásba, és holnap már azzal fogja osztani az igét :D

deneskata 2019.02.13. 22:24:56

@Punxsutawney Mormota: Mondom: ha van a környéken akár csak egy magyar is, akit nem utálunk annyira, hogy szóba se álljunk vele, pont annyit ér a külföldi két hét, mint idehaza egy anyanyelvi tanárral. XD Saját tapasztalat! És még egyszer mondom, nem fognak minden nyelvtanulónak külön tanfolyamot keresni...
De el kell ismernem: inkább ez a felesleges kiadás, mint még egy stadion.

Fülig José 2019.02.13. 22:25:12

@Punxsutawney Mormota: na ja. az 1etlen amit tehetek, hogy nem veszek róluk tudomàst. személy szerint fel nem foghatom, miért tűrik itt meg ezt a sok gyökeret, az értelmes véleménycserét teszi lehetetlenné egy ilyen patkàny, vagy a birka nevű hazaáruló... esetleg 6. vlad, fakk1-2-3-4-5-6, fallus, medvesajt meg a többi "mi senkit nem hallgattatunk el aki nem ért velünk egyet" csicska.

gyászhuszár 2019.02.13. 22:36:33

Szerintem nezzuk a jo oldalat es azt amiben van fantazia. Az h eldontottek az adottság kar tovabb fikazni. Az h olyanok is el tudnak jutni igy mucsarol kulfoldre nyelvteruletre az pozitivum. Egy jo es intenziv tanfolyammal is lehet 2 het alatt jo eredmenyt elerni mivel nyelvteruleten vagy, ra vagy kenyszeritve. Iskolaban nem tudsz kulonora nelkul megtanulni nyelvet. Plusz, ma mar bárki meg tud tanulni kozepfokon szinte barmilyen nyelven mert hatalmas anyagok vannak a neten. A nyelvtanulas nem korfuggo! Inkabb azt tudja 2 hétben megtapasztalni h mi a szarert is jo erzes mas nyelven beszelni ami visszaterve motivalo lehet! Vegezetul, nem szabad az allami tanarokat hibaztatni. A rendszer es a kovetelmenyek szarok. Az alapkerdes h papírt akarsz v kommunikálni akarsz?

M_R 2019.02.13. 23:06:43

Ez az egész agymenés majd a 2020-as tanévben indul(na) - vagyis leghamarabb 2020 június.. Addigra meg esetleg az EU elzárja a pénzcsapokat - és akkor majd jön az hogy Soros meg Brüsszel miatt nem mehetnek a gyerekek külföldre nyelvet tanulni, mert hát a maradék pénzből inkább mégis stadion meg felcsúti kisvasút Záhonyig...

Az elmúlt 6-7 évben az összes ilyen grandiózus tervről kiderült hogy vagy nettó faxság - vagy csak a haveri kör zsebébe csorog bele pár "közpénz jellegét elvesztett" milliárd.

Ott van PaksII - egy éve még az évszázad üzletének nevezte a Kedves Vezető - kiderült hogy tényleg az, csak nem nekünk, hanem az oroszoknak...

Azon sem lepődnék meg ha ezek a "nyelvtanulásos utak" Moszkvában lennének :)

Yoss 2019.02.14. 00:21:06

90 milliárdért 140 000 gyerek két hétre. Az fejenként több, mint 600e Ft. Mégis hova utaznak, Balira??? Egyébként meg bárhova mennek, sehol nem tanulnak meg egy nyelvet két hét alatt. Egy ótvaros lenyúlás az egész, gondolom a nagypicsájú récsöl fogja intézni az utazásokat, fejenként 4 kilóért, a maradék 2 kilóból meg kiküldik őket erdélybe magyarul tanulni :/

darlacko 2019.02.14. 00:35:38

Az a baj a magyarországi iskolai nyelvtanítással, hogy egy tantárgynak tekintik a tanárok és a diákok is az idegennyelvet, amit nem használnak semmire, csak arra, hogy átmenjenek év végén az adott tárgyból, megugorják a minimális szinten, legyen egy nyelvvizsgapapírjuk.
Egy külföldi úttal kinyílik a gyerek szeme, tudatosul benne, hogy az adott idegennyelvet valahol tényleg beszélik, hasznos, nem csak egy iskolai tantárgy, rájönnek arra, hogy milyen is egy anyanyelvi szinten beszélő ritmusa, kiejtése.
A magyar iskolákban egy forrás van, a tanár. Ha a tanár szar, akkor a gyerekek nem fognak megtanulni angolul, németül.

A magyarországi nyelvtanárok szerintem rettegnek, hogy a gyerekek rájönnek külföldön, hogy a nyelvtanulásnak nem csak az az egy módja van, amit a magyarországi iskolákban rájuk erőltetnek.
Angolul például ma már simán meg lehet tanulni youtube-ról, internetről.

teéjesenmindegy 2019.02.14. 00:47:04

@fénycsepp: "Nyelvtanárként azt gondolom, hogy a kormány sokkal jobban tenné, ha választhatóvà tenné a feliratozást a teveben, persze, ebben nincsen nagy lóvé. "
Aztakurva... ez igen apám, és ezt nyelvtanárként. Hát előbb itt fent valaki épp elküldte a nyelvtanárokat a francba, de ahogy olvaslak igaza is volt.
Na, mesélj, szerinted egy mai gyerek milyen filmeket néz?
És milyen nyelvtani dolgokat lehet megtanulni a bosszúállók 1-15 meg a többi szuperhösös marhaságból?

LAM 2019.02.14. 03:50:49

@fénycsepp: Ez ősrégi tévhit és régen megcáfolták, Nyugat-Európában már nem is alkalmazzák. A magyarul feliratozott filmek gyakorlatilag semmit nem segítenek a nyelvtanulásban addig, amíg a néző nem érti a filmnek legalább a 90 százalékát felirat nélkül. Enélkül ugyanis a feliratra figyel, konkrétan azt olvassa magában és észre sem veszi, mi az eredeti szöveg. Ráadásul a film élvezete is csökken, mert nem figyel a mimikára, például.

Ha már felirat, akkor eredeti nyelven, eredeti nyelvi felirattal (tehát angol film, angol felirattal) - ez segít a nyelvtanulásban. De ehhez nem kell tévé, egy DVD is elég hozzá.

A nyelvtanárok/nyelviskolák hisztijét érdemes forráskritikával kezelni: nekik az lenne az érdekük, hogy ezt a pénzt ők kapják. Persze hogy fanyalognak.

n3spr3ss0 2019.02.14. 05:51:54

Ezt a nyelvtanulási cécót is Mészáros és Tiborc fogja szervezni, így lesz értelme.

bontottcsirke 2019.02.14. 06:39:23

@Jossarian: vagy mondjuk te tanítasz mert értesz hozzá.

bontottcsirke 2019.02.14. 06:40:19

@darlacko: Komolyan? Nem mondod! Neked tanítani kéne!

Willkommenskultur 2019.02.14. 07:50:19

@n3spr3ss0: Hat be is baszna ha vmi lippsi jarna jol, de nem igy lesz.

Fehérlapos 2019.02.14. 08:25:24

@fénycsepp: Idegen nyelvű filmeknél a Dunán, M2-n, TV2-n, RTL-en és más adókon is szinte mindig át lehet kapcsolni az eredeti hangra, és van magyar felirat is. Csak meg kell találni a megfelelő gombot a távkapcsolón.

2019.02.14. 08:55:23

@LAM: régi buta tévhit, hogy az etalonnak tekintett skandináv országokban azért beszélnek jól angolul, mert eredeti nyelven mennek az angol filmek. Éppen fordítva áll a dolog, azért mehetnek eredetiben az angol nyelvű filmek, mert a magas színvonalú nyelvoktatás folyományaképpen rengetegen beszélnek, értenek kitűnően angolul. Aki feliratos filmeket akar a a magyar adókra, az fordítva ül a lovon. Tartom továbbra is, hogy a rendszerváltozás óta eltelt három évtizedben alig javult a magyar nyelvtudás, nyelvoktatás, ezért pedig - bár lehet hibáztatni a bárányfelhőktől a kóbor kutyákig bárkit - főleg és elsősorban a nyelvtanárok a felelősek. Úgyhogy pont ők ne nagyon szájaljanak most, mert több évtized alatt nem jutottak el arra a szintre, hogy 4-8-12 évnyi oktatás alatt egy normális nyelvtudást beleverjenek a tanulókba.

szepipiktor 2019.02.14. 09:38:54

Ez ugye csak propaganda, számtalan hasonló ígéret volt korábban is.
A fidesz alaparetorikája, hogy mi FOG épülni, mi FOG változni, mit FOGNAK kapni az emberek stb.
Aztán látjuk, a 99%-a nem valósul meg.
Politika.
De nem nevetséges, hogy ilyenkor mindenfélegittegyletek azonnal előbukkannak (egy kis önreklámra)?
Miért is gond a magyarok nyelvtudása (mondjuk a anyanyelvé is...)?
Ki is a felelős ezért?
A nyelvtanárok kritizálnak?????

Bkkzol 2019.02.14. 09:53:29

Valószínű, hogy sokat kell még finomítani, áttervezni a dolgon, de azért az siralmas és visszataszító, hogy automatikusan indul a vérnyákolás, károgás és aknamunka.

teéjesenmindegy 2019.02.14. 10:12:25

@Bkkzol: A legjobb baromságuk az volt, hogy "na ennek az lesz az értelme, hogy látják a fiatalok, hogy milyen jó ott, és oda fognak kimenni"
Ez pont beleillik a gondolatmenetükbe, hogy orbán le akarja zárni a határt, és olvasni is alig tudó embereket akar, hogy szalagon dolgozzanak...

Az van, hogy egy rakat frusztrált idióta a kormányt hibáztatja az elbaszott életéért. És jól érzik magukat a folyamatos rinyálás közben.

nnnnnnnn 2019.02.14. 10:27:57

voltam anno ilyen kéthetes iskola által szervezett nyelvtanulás céljából indult kiránduláson. délelőtt tanórák voltak, délután kirándulások a környéken. hatalmas élmény volt, este pedig helyieknél voltunk elszállásolva, akikkel lehetett valamennyire diskurálni. két hét alatt is rengteget fejlődött az addig megtanult nyelv, és nem utolsó sorban világot láttam, motivált a jövőbeli terveimben, stb. sok diák lesz hálás ezért orbánéknak. lipsiknek meg marad a sírás, picsogás, vernyákolás, amit mindig szoktak csinálni, lévén máshoz nem értenek semmit.

nnnnnnnn 2019.02.14. 10:35:25

@szepipiktor: milyen számtalan igéret volt ilyen? tudnál mondani ebből a számtalanból mondjuk ötöt? ha már olyan számtalan volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.14. 10:56:20

A személyes nyelvi tapasztalat nagyon hasznos.

Ki érti, miért tombolnak ellen a ballibek ilyen hisztisen.

A velük egyetértő nyelvtanárok pedig szimplán rossz szakemberek. Szerencsére a nyelvtanárok nagy többsége normális.

sga 2019.02.14. 11:01:17

@Kolompár Magneto: Baromi egyszerű fikázni a nyelvtanárokat. Ez szokásos hányadék fidesz tempó, kell egy bűnbak, és le is van választva a téma a társadalom többi rétegéről, hiszen van kit utálni. DE. Az a helyzet, hogy ebből a pénzből pl. meg is lehetne fizetni az iskolai nyelvtanárokat. Mert hogy most szart se keresnek. És általában, ha valamiért nem fizetnek rendesen, az szar lesz. Jelen esetben a nyelvoktatás színvonala. Ezek szerintem nem bonyolult összefüggések.
Hogy mindenki számára közérthető legyen: kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci. Kis pénz, szar nyelvoktatás. Persze ez se nem látványos, se nem lehet (olyan könnyen) ellopni, ellenben állandó színvonalat biztosítana (ami nem csak két hétig tart).

nnnnnnnn 2019.02.14. 11:11:24

@sga: éppenséggel senki nem fikázta a nyelvtanárokat, a nyelvtanárok fikázzák a kormányt ezért az intézkedésért. a mai világban a youtube és az internet mellett meg kb az nem tanul nyelvet aki nem akar. szóval hagyjukmár.

sga 2019.02.14. 11:23:27

@nnnnnnnn: Nézz bele a kommentekbe, esetleg olvasd el, hogy mire reagáltam, és akkor látni fogod, hogy dehogynem, itt bizony a nyelvtanárokat kezdték fikázni erősen. Ami a nyelvtanulást illeti: ezek szerint te úgy oldanád meg, hogy mindenki tanuljon csak meg a youtube-ról önállóan? Gratulálok, igen magvas gondolat!

2019.02.14. 11:35:26

@sga: ja, hát aki nem ért egyet veled, az rögtön fidesztempó, gratulálok az árnyalt világlátásodhoz. Akkor azt mondd meg kispofám, hogy az elmúlt harminc évben miért nem javult érdemben a magyarok nyelvtudása? Mert ugye nem egy kormány volt végig, aztán mégsem ment a javulás. Kik tanítják a nyelvet? A nyelvtanárok. Akkor kik állnak az első sorban a felelősségvállaláskor? Ja persze, mindenki más... Nekik közük sincs hozzá, hogy három évtized alatt minimális előrelépés történt a területen. De nyilván, ha nyakon lettek volna öntve egy vödör pénzzel, rögtön jobb lett volna. Mert a tanítás színvonala csak a pénzről szól... Mellesleg ha lenne fogalmad a témáról, tudnád, hogy éppen pont az iskolai nyelvtanárok a pénzes réteg a tanárok között, mert a többi tantárggyal szemben a nyelvet frankón lehet otthon, másodállásban, persze feketén tanítani jó pénzért magánórákon, én csóró nyelvtanárt még nem láttam. Szüleim tanárok, végzettségem szerint én is, négy évig gimiben tanítottam, számos nyelvtanárt ismerek még a fősuliról meg kollegaként is, de biztos nem tudom jól.

sga 2019.02.14. 11:53:56

@Kolompár Magneto: És ezt a kispofámozást az egyetemen tanították neked, vagy az iskolában ragadt rád? A gyerekekkel is így beszéltél? Ha ilyen magas a ló, akkor mesélj, mi a helyzet a úgy álatalában közoktatással? Ott minden tök oké, és szuper a színvonal? Akkor most kezdjek bűnbakot gyártani, és úgy általában a tanárokat hibáztatni? Kezdjem veled? A szüleiddel? Nem kezdem. írod, hogy te is leléptél a pályáról. Vajon miért?
És hol megy jól amúgy a nyelvtanároknak, Budapesten, és a megyeszékhelyeken? Ahol van fizetőképes kereslet? Lehet, hogy azok meg is tanulják a nyelvet akik megfizetik?

Terézágyú 2019.02.14. 11:54:48

1. a magyarországi nyelvtanárok éppen azt mondják a cikkben, hogy ennyi pénzért jöhetnének külföldről anyanyelvi tanárok is, és az tényleg segítene.

2. megint a szinkronizálás kérdése: ma már a tévében (M, RTL, tv2) sugárzott filmeket lehet nézni felirattal és eredeti nyelven is (ellentétben pl. a német csatornákkal). Szerintetek hányan nézik így...???? Haha.

Kuglóf. Az 2019.02.14. 11:55:51

Merjünk Kicsik Lenni!
Itt Semmi Sem Fog Soha Működni!
Romániában Minden Jobb.

Ezen felül, GYALÁZATOS a magyar fiatalok nyelvtudása. Remélem van annyi INTELLIGENCIA a magyar NYELVTANÁROKBAN hogy elszégyelljék magukat és csöndben maradjanak.

Bár, ahogy fentebb látom, NINCS.

Terézágyú 2019.02.14. 11:58:11

@Kuglóf. Az:
"Remélem van annyi INTELLIGENCIA a magyar NYELVTANÁROKBAN hogy elszégyelljék magukat és csöndben maradjanak."

Hát, ha már a kormányban, meg az állampárt tagjaiban nincs...

John Brennan 2019.02.14. 12:04:55

Minden rossz a hülyék szerint.

2019.02.14. 12:12:37

@sga: a gyerekek és egy ismeretlen netes hülye között elég nagy különbség van, szóval a válaszom nem :)))) Úgy általában a közoktatással ugyanaz a fő probléma, mint a nyelvoktatással, hogy ótvar a színvonala, mondok egyetlen dolgot, a négy évnyi tanári képzésem alatt 4 hét gyakorlat volt, módszertani tárgy pedig nulla. Az angol szakosok féléveket töltöttek el óangol szövegek tanulmányozásával (tanári szakon!) módszertani oktatásuk nem volt. Ismerik a nyelvet töviről-hegyire, de tanítani rohadtul nem tudják. A nyelvtanárok többsége még mindig abban hisz, hogy szódolgozat, nyelvtani biflázás, tankönyv leckénként végignyomva, előre meghatározott sorrendben, frontális oktatás, számonkérés, ledorongolás, satöbbi. Úgy szar az egész, ahogy van. És ezen a világ pénze sem segít, ahogy a focin sem segített a világ pénze (és nem, nem érvényes a nagy pénz nagy foci). Vagy szerinted ha holnaptól nettó 800 ezret kapnának a nyelvtanárok, akkor hirtelen minden jóra fordulna, hirtelen megváltoznának az évtizedes beidegződések, szokások, módszerek? A nyelvtanári szakmán belül én nem láttam az elmúlt évtizedekben megújulási szándékot, módszertani fordulatot, semmit. A nyelvtanár letanítja a tankönyvet, hogy aztán a diák a papírízű nyelvvizsgát letegye, és aztán az első anyanyelvi partnerrel történő beszélgetés során összefossa magát. Egy ilyen kéthetes út arra éppen pont jó, hogy a diák picit belekóstoljon abba, hogy az órai anyag és az élő használat között mekkora különbség van, ez rengeteg új impulzust és jó élményt adhat. És igen, ez nem old meg mindent egy csapásra, de ártani nem árt, sőt, biztos, hogy használ valamennyit. De persze kapásból marha nagy ökörség, mert onnan jött, ahonnan.

2019.02.14. 12:13:56

@Terézágyú: "1. a magyarországi nyelvtanárok éppen azt mondják a cikkben, hogy ennyi pénzért jöhetnének külföldről anyanyelvi tanárok is, és az tényleg segítene." - ja, hát ez segítene, de akkor az itteni nyelvtanárok meg mehetnének a mekibe salátát mosni, szóval hidd, nem akarják ők ezt :)))))

Kuglóf. Az 2019.02.14. 12:16:31

@sga: Életemben, ami közel jár a hatvanhoz, összesen 26 órát ültem angol nyelvórán, saját dedikált tanárral.
Ehhez képest a világ számtalan részében ÉLTEM sokáig (pontosabban LAKTAM, mert dolgoztam), ahol angolul beszéltek. Muris volt pl. Svédországban hallani, hogy UGYANAZT a hibát követjük el de UGYANAZAT értjük alatta.
Jó sorsom 3 évre Angliába (Kent) vetett és persze egy idő után megkérdeztem többeket, hát milyennek hallják a Hungisht. Azt mondták, lehet rajta mosolyogni, de JOBBAN BESZÉLEK mint egyes külföldiek, akik 10 éve itt élnek. És hát mit mondjak, örültem.
Emlékszem, direkt nem néztem tévét, csak rádiót hallgattam, mert a legnagyobb probléma az én esetemben az volt, hogy NEM ÉRTETTEM a szavakat, amikor valaki beszélt (pl. a munkahelyen). Ha már megértettem, akkor ismeretlenként is 60-70%-os hatásfokkal "kitaláltam" a téma és a szókörnyezetből.

Mindezek hihetetlenül "ingerelték" a szürke kis agysejteket. Ezért tehát a külföldi utazást a legtermészetesebben hasznosnak TUDOM, függetlenül attól, hogy "húsz gyerek a tanteremben magyarul fecseg". De KÜLFÖLDI feliratokat, külföldi beszédeket, külföldi tévét, rádiót fognak találni és a fülük, az agyuk rááll valami MÁSRA. Valami MÁSRA ami itthon nincs.

Aki tehetséges, annak ennél kevesebb is elég. Aki tehetetlen, annak az sem segít (lásd fentebb), ha tíz évre kiköltözik.

Két infó:
A magyar az anyanyelveim közt az egyik.
A lányom japánul tanul, mert KISGYEREKKÉNT japán mangákat nézett ANGOL felirattal. A lányom tizenhat évesen felsőfokú angolt szerzett, és beszél japánul is. Szerintem boldog lenne (lesz?) kéthetes JAPÁN úttal.
Emlékszem, úgy kezdték az angolt kb. öt évesen hogy apa gyere, jön a TOTORISZPÁJSZ (*), nézzük együtt.
Pont.

(*) Három rajz-csaj kém kalandjai.

apro_marosan_petergabor 2019.02.14. 12:22:04

A magyar nyelvoktatás, főleg az iskolai (tisztelet a kivételnek) gyengécske. Miért is? Szét szedik a tanulókat a nyelvtannal, a nyelvtannal, a nyelvtannal, életidegen dolgok bifláztatásával.... (legalább is mikor utoljára tanultam nyelveket így - így volt).
Ismerősöm pl. Ausztriában úgy tanult angolul, hogy minden órára írattak velük egy rövid, egyoldalas esszét, tetszőleg témáról (közlekedés, bevándorlás, környezet védelem, történelem - bámi), majd azt elmeséltették, s együtt kijavították, élőszóban, interaktívan. Privát nyelvtanáromnak annó elmeséltem, s megkértem, folyamatosan beszéljünk, beszélgessünk, szívesen írok esszét (lásd fentebb...), a nyelvtannal "kíméljen", cseppeként, szükség szerint adagolja, mint a konyak infúziót...
Igen gyorsan és eredményesen lehetett így haladni. Mindennél többet értek a külföldön végzett "élő gyakorlatok", azaz a napi privát/hivatalos ügyek intézése idegen nyelven, még többet a hosszabb idejű tartózkodás kényszere/öröme (azt is mondják barátnőtől lehet legjobban nyelvet tanulni - van benne valami...). A TV nézés (lehet net is) sokat lendit, minden héten rászánok 1-2 órát, hogy íly módon legalább nyelvértésemet szinten tartsam.
Ennek fényében állítom, a több hetes külföldi nyelvtanulásnak komoly értelme van, csak addig el kell jutni az érintettnek egy szintre, amit persze idejében (divatos szóval ideje korán - ezt a sajtó általában teljesen rosszul használja) ellenőrizni kell.
Nem fanyalogni kell hát, kedves libero olvtársak, hanem örülni, hogy megint van egy lehetőség valamiben az előrelépéshez. Step by step...

fáskerti elvtárs 2019.02.14. 12:26:06

@Kolompár Magneto: " És igen, ez nem old meg mindent egy csapásra, de ártani nem árt, sőt, biztos, hogy használ valamennyit."

És ki mondta, hogy két hét külföldön árt vagy legalábbis nem használ? Mert én nem olvastam ilyet. A kérdés viszont az, hogy hogyan lehetne a leghatékonyabban fejleszteni a nyelvoktatást és a magyarok nyelvtudását. Tényleg a kéthetes külföldi úttal 90 milliárdból?
A te diagnózisod pl. az, hogy gyengék a nyelvtanárok. Ok, én nem értek hozzá, biztos így van. De ha ez a diagnózis, akkor miért az a terápia, hogy kiküldjük két hétre külföldre a gyerekeket? Attól jobb lesz a hazai nyelvoktatás, jobbak lesznek a nyelvtanárok?
Van az intézkedés mögött bármiféle koncepció, stratégia, valós fejlesztési szándék? Mert a dolog nagyon úgy néz ki, hogy nincs. Bedobtak valamit, ami nagyon népszerű, ki ne örülne, ha két hétre kimehetne külföldre az állam pénzén nyelvet tanulni, csak éppen ettől semmi sem fog megváltozni.

2019.02.14. 12:29:35

@fáskerti elvtárs: "És ki mondta, hogy két hét külföldön árt vagy legalábbis nem használ?" kontra: "ki ne örülne, ha két hétre kimehetne külföldre az állam pénzén nyelvet tanulni, csak éppen ettől semmi sem fog megváltozni." Szóval például te, meg az összes fanyalgóblog :)

Luftwaffer 2019.02.14. 12:31:33

@John Brennan: és minden a legnagyobb rendben van a legsötétebbek szerint

fáskerti elvtárs 2019.02.14. 12:35:00

@Kolompár Magneto: Érdemben sajnos nem sikerült válaszolnod.

2019.02.14. 12:37:30

@fáskerti elvtárs: érdemben nem sikerült kérdezned :) Illetve állítottál egy olyat, amit aztán magad cáfoltál meg. De mindez ne zavarjon, biztos neked van igazad, ha belöksz egy olyan frappánsat, hogy érdemben nem sikerült válaszolnod. Tán csak nem nyelvtanár vagy? :)

sga 2019.02.14. 13:05:57

@Kolompár Magneto: Nyilván jól meg tudod ítélni az intellektusomat egy komment alapján, de mondjuk ezt nem veszem magamra, hisz nem engem minősít.
Ami a hozzászólásod érdemi részét illeti: te magad írod, hogy szar a tanárképzés színvonala. Javíts ki, de ebből nekem nem az következik, hogy az a hibás, akit oktatnak. Én valóban nem vagyok tanár, de megtanultam két nyelvet, amiket használni is tudok. Sokféle nyelvtanárral találkoztam, voltak közöttük pancserok, meg voltak nagyon jók is. Tartózkodnék attól, hogy ex-katedra bűnbakot gyártsak mindegyikükből, ez a probléma végtelen leegyszerűsítése, és nettó gyűlölet-keltés. Kb. arra jó, hogy elterelje a problémáról a beszélgetést.

2019.02.14. 13:12:19

@sga: "Ez szokásos hányadék fidesz tempó" - és akkor beszéljünk arról, ki kezdte el a másikat minősíteni. Köszönöm, szervusz.

John Brennan 2019.02.14. 13:12:43

@Luftwaffer: akkor ne menj ki az utcára, mert elüthet egy autó, és képzeld magad baromi okosnak, hogy megelőzted a bajt

sga 2019.02.14. 13:42:45

@Kuglóf. Az: Igen, valóban. Ha az ember magára van utalva külföldön, akkor vagy megtanulja a nyelvet, vagy nem marad meg. De könyörgöm: 90 milliárd forintot akarnak elkölteni egy ötletre. Ennek az ötletnek sem a megvalósíthatóságát, sem a lehetséges hatásait nem vizsgálta senki. Azt meg pláne nem, hogy ha már elköltünk ennyi pénzt, van-e esetleg olyan alternatíva, amivel jobb eredményt lehet elérni. Értem én, hogy hasznos dolog anyanyelvi környezetben tanulni / élni. Én is csináltam. De egy ilyen döntést meg kellene vizsgálni komolyabban.

sga 2019.02.14. 13:43:37

@Kolompár Magneto: A véleményedet minősítettem, nem a személyedet. Ugye érted a különbséget?

fáskerti elvtárs 2019.02.14. 13:45:47

@Kolompár Magneto:

Vicces, amikor a tanár család tanár sarja fikázza a nyelvtanárokat, mintha ő maga vagy a kedves szülei bármilyen szinten is a nyelvtanárok felett állnának.
Az érdemi kérdés elég világos volt ahhoz, hogy még egy pályaelhagyó testnevelő tanár is megértse: ha szerinted az a probléma, hogy gyengék a nyelvtanárok, akkor arra milyen módon kínál megoldást a bejelentett intézkedés? Szerinted feladata-e egy kormánynak, hogy legyen valamiféle koncepciója arról, hogy miképpen kívánja fejleszteni a nyelvoktatást, és ebbe a koncepcióba illesszen koherens programokat, vagy elég ha a választások előtt beígér valami népszerűt, ami a hazai nyelvoktatás rendszerén semmit sem változtat?

teéjesenmindegy 2019.02.14. 15:18:08

@sga:
"Az a helyzet, hogy ebből a pénzből pl. meg is lehetne fizetni az iskolai nyelvtanárokat. Mert hogy most szart se keresnek. És általában, ha valamiért nem fizetnek rendesen, az szar lesz. "
Értjük mester! Tehát ha a szar nyelvtanárnak sok pénz adsz akkor jó nyelvtanár válik belőle.

sga 2019.02.14. 15:24:05

@teéjesenmindegy: Ez természetesen nem így van. Hiába öntötték nyakon pl a magyar sportot irgalmatlan sok pénzzel, egyre szarabbak az eredmények, mert eszetlenül csinálják. Viszont: ha egy szakmát nem fizetsz meg, akkor előbb-utóbb érvényesül a kontraszelekció. Ezen már rég megtörtént a magyar oktatásban. Aki tehetséges, és más területen is megállja a helyét az akkor sem lesz tanár, ha amúgy szívesen csinálná. Az oktatás fejlesztéséhez koncepció, elszántság, hosszú távú elköteleződés, és sok-sok pénz kellene. Nem random ötletek.

teéjesenmindegy 2019.02.14. 15:43:12

@sga: "De egy ilyen döntést meg kellene vizsgálni komolyabban."
Fogalmazzál precízebben.
A komolyabb megvizsgálás azt jelenti bármilyen téren, hogy a ballib agytrösztök rábólintsanak. Lehet egymillió kormánypárti szakértő aki A-t mond, de egészen biztos találtok egyet aki B-t és onnantól kezdve már mondjátok is, hogy szakértők szerint.

Tehát, honnan is tudod, hogy mondjuk ezt a döntést (vagy akármelyiket) mennyire vizsgálták meg komolyan?

sga 2019.02.14. 15:58:57

@teéjesenmindegy: Hagyjuk már ezt a ballibszakértőzést, és egyéb hülye jelzők aggatását, mert rettentő egyszerű, már bocs. A kormányodnak nem az a baja a szakértőkkel, hogy ballibek, hanem hogy léteznek, gondolkodnak, és véleményük van.
A válasz amúgy marha egyszerű: ha egy ilyen horderejű témát normálisan körbejárnának, akkor nem titokban, és nem pár hét alatt döntenek róla. A döntést megelőzik hatásvizsgálatok, és társadalmi egyeztetés, amibe ún. szakmai szervezeteket is bevonnak. Te láttál ilyet? Ha van, és meggyőző, akkor miért nem mutogatják? Félreértések elkerülése végett: a nemzeti konzultációnak nevezett propaganda termék nem egyeztetés. Magyarországon egyszemélyi döntés van mindenről, ha nem tetszik, akkor mehetsz vissza a balettba ugrálni.

teéjesenmindegy 2019.02.14. 16:15:10

@sga:
"Viszont: ha egy szakmát nem fizetsz meg, akkor előbb-utóbb érvényesül a kontraszelekció. Ezen már rég megtörtént a magyar oktatásban. Aki tehetséges, és más területen is megállja a helyét az akkor sem lesz tanár, ha amúgy szívesen csinálná."
Na, és akkor szerinted mi történik, ha rázúdítod a pénzt? Nem lessz kontraszelekció?
Képzeljük el, hogy holnaptól a nyelvtanárok 2 millát keresnek havonta. Mindenki nyelvtanár lesz holnapután. Akkor is, ha nem tudja a nyelvet, akkor is ha utálja a gyerekeket, akkor is, ha semmi padagógiai érzéke nincs.

Már bocs, ha valaki per pillanat nyelvtanár X összegért, és szarul végzi a munkáját, hiszen nem tudnak a gyerekek nyelvet, akkor 2X és 3X összegért is pont ugyanolyan szarul fogja végezni a munkáját.
Tanárnak lenni hivatás. Mint orvosnak mondjuk. Vannak pozitívumai (szünetek, kevés munkaóra, sose rugnak ki) meg negatívumai is. Aki jó tanár, az most is tud oktatni a 45percben. Aki meg nem az a duplájáért sem fog.

teéjesenmindegy 2019.02.14. 16:30:09

@sga: tehát te tudod, hogy nem voltak hatásvizsgálatok, nem szakértők írták. Oké. Honnan is tudod? Hogy nem hívták oda az indexet?
Hagyjuk már a faszkodást. Mondd ki nyíltan, akik kormányközeliek azok nem lehetnek szakértők, hiszen szakértő csak ellenzéki lehet.
A konzultáció nem társadalmi megbeszélés, hiszen az a társadalmi megbeszélés amit néhány ballib civil szervezet csinál. A helsinki bizottságnak meg a tasznak van 15-20 tagja. Amire ők rábólintanak az a társadalmi konszenzus, ha visszaküldenek másfél millió konzultációt az nem az.
Mondd ki nyíltan.

fáskerti elvtárs 2019.02.14. 16:55:06

@teéjesenmindegy: "Képzeljük el, hogy holnaptól a nyelvtanárok 2 millát keresnek havonta. Mindenki nyelvtanár lesz holnapután. Akkor is, ha nem tudja a nyelvet, akkor is ha utálja a gyerekeket, akkor is, ha semmi padagógiai érzéke nincs. "

Nem olyan bonyolult dolog ez. Ha többet fizetnek, többen jelentkeznek, így lehet válogatni. Már az egyetemi felvételin, mert esetleg nem csak az fog tanári pályára menni, aki másra nem jó. És ha van kiből, akkor az iskolák is válogathatnának a tanárok között.

sga 2019.02.14. 17:45:25

@teéjesenmindegy: mit mondjak ki nyíltan? Amit te a számba akarsz adni? Hagyjál már a hülyeséggel! Szóval voltak hatásvizsgálatok? Mutasd már meg! Az az évi 90 milliárd az én adómból van baszki! Had értsem már meg, hogy mi alapján költik el!

2019.02.14. 18:04:41

@fáskerti elvtárs: nem tesi, humán szakpár :) És szarom le a nyelvtanárokat, nem állok se fölöttük, se alattuk, ez nem verseny. A kérdésed se nagyon érdekel, de tessék. Nem, ez nem oldja meg a rossz nyelvtanárok problémáját, de nem is arra van kitalálva, attól, hogy te egy fedél alá nyomod a kettőt, még nem lesz úgy. Ez a kirándulósdi a kölköknek lesz jó, kapnak új élményeket, impulzusokat, lesz képük a valós nyelvi környezetről. Nem mellesleg látnak egy kis külföldöt, nem csak nyelvi szempontból, hanem minden más aspektusból is. Gyanítom, ha ez anno Bajnai találmánya lett volna, a ballibsik magukat összefosva tanultak volna, hogy milyen progresszív, milyen nyílt, milyen előremutató. A nyelvtanárok problémája sokkal összetettebb, és nem is a kormánynak vagy pártoknak, hanem maguknak a nyelvtanároknak kéne izmozni a megoldáson, de szarnak rá. Nekik kéne új módszertani ötletekkel bombázni a döntéshozókat, nekik kéne harcolni, hogy külföldi, működő példákat tanulmányozhassanak, nekik kéne kigyomlálni maguk közül a kutyaütő, haszontalan darabokat. De nem érdekli őket semmi ilyesmi, nem hallani, hogy reformokat akarnak, ellenben ha indul valami kezdeményezés, az persze szar, és az egyetlen megoldás az lenne, ha kurva sok pénzt kapnának, mert attól másnapra ugye mindenki százszor jobb tanár lenne. Kaptál választ, ombre?

2019.02.14. 18:15:35

@teéjesenmindegy: a Klubrádióban is erről ment tegnap a nyekergés, Drágabolgárúr hatvankétszer megkérdezte, hogy de volt-e egyeztetés? Ez akkora blöff, visszakérdezném, hogy mégis mire gondol (ő is, meg a többi), hogy leülnek kormánypárti meg ellenzéki szakértők, és megegyeznek valamiben? Ha egy szakértő ellenzéki, akkor eleve nem fogja a kormány ötleteit támogatni, még ha elvileg megtenné, akkor sem teszi, hiszen attól ellenzéki szakértő, hogy nem a kormány szekerét tolja. Az ilyen lufihámozás arra jó, hogy egy-két évig kerekasztalozzanak, civilegyeztessenek, meg konferenciázzanak, és a végén ne legyen belőle semmi, mert a kormány nem enged az ellenzéknek, az ellenzék meg nem támogatja a kormányt. A kétharmad elvi előnye éppen az, hogy nem kell hónapokig, évekig rágódni valamin, hanem lehet döntést hozni. Itt most az a fő különbség a régi garnitúrával szemben, hogy a mostani csinált valamit, ami ugyan vitatható, de értelme azért van, a régiek meg a jelenlegi károgásuk ellenére a múltban ebben a kérdésben nullát tettek le az asztalra. Most bezzeg rengeteg szuper ötletük lenne, amiről szívesen egyeztetnének...

teéjesenmindegy 2019.02.14. 18:40:37

@sga: Nézz utána seggfej. Most én prezentáljam neked a tanulmányokat, ami alapján minisztériumok döntenek?

teéjesenmindegy 2019.02.14. 18:48:39

@Kolompár Magneto: Ó, hát a klubrádió meg bogárúr nyuggerei az egy külön világ. Komolyan mondom, hogy a kutyámnak több esze van mint a betelefonáló idiótáknak.
Ma arról ment az okoskodás, hogy 2 hét alatt nem lehet megtanulni egy nyelvet, tehát ez hülyeség.
Ja, meg hogy milyen terheket jelent egy családnak, ha a gyerekének 2 hétre kell fehérneműt csomagolnia majd, ha külföldre megy.

Mondjuk a tegnapi napi kérdés az volt, hogy " néhány éven belül vége lesz-e a civilizációnak az időjárás miatt " és erre 75% igennel felelt, szóval tényleg nem értem, hogy minek aggódnak ezek bármit is, jön a világvége.

sga 2019.02.14. 19:04:40

@teéjesenmindegy: Megtaláltad a végső érvet :))))))))))))))))))))))

teéjesenmindegy 2019.02.14. 20:02:13

@sga: Közölted, hogy nincs hatástanulmány. Vagy ha van, akkor mutassam meg. Én?
"Szóval voltak hatásvizsgálatok? Mutasd már meg!"
Szóval van anyádnak picsája? Mutasd már meg, mert nem hiszem el.

sga 2019.02.14. 20:08:52

@teéjesenmindegy: Cicabogár! Attól, hogy suttyó módon kommunikálsz, még nem lesz igazad, csak megmutatod ki vagy. A hatástanulmányok nyilvánosak, hacsak nem valami nemzetbiztonsági probléma miatt nem titkosítják őket, pl ahogy tették Paksnál. Többek között arra valók, hogy engem, aki adót fizetek meggyőzzenek, hogy az állam gondosan jár el a közpenzek elköltése közben. Itt senki nem hozott nyilvánosságra semmit. Miért kérsz rajtam számon olyasmit, ami nincs? Amúgy meg mosd ki a szád!

teéjesenmindegy 2019.02.14. 20:38:35

@sga: Van. Tessék utánajárni.

sga 2019.02.14. 21:01:40

@teéjesenmindegy: Értem. Tehát megvizsgálták egy olyan intézkedéscsomag lehetséges hatásait, aminek még csak most gondolkodnak a részletein, de azért a költsége már ismert. Alapos lehetett. Vagy tán időgépük is van? Szerintem te a kék tablettát választottad.
hirtv.hu/ahirtvhirei/domotor-tart-a-csaladvedelmi-akcioterv-reszleteinek-kidolgozasa-2476688
süti beállítások módosítása